История на климатика

Историята на климатикът започва още в древността, с необходимостта от запазване на храните. Храните, които се държат на стайна температура, се развалят лесно поради растежа на бактериите.

При температура под 4 ° C (40 ° F) растежът на бактериите се намалява. В резултат на необходимостта от охлаждането на храните, се развиват уреди за климатизация, контрол на влажността и производствените процеси.

Откриването на принципите на абсорбционния тип охлаждане през 1824 г. показва, че втечненият амоняк може да охлажда въздуха, когато се остави да се изпари. Ледът е създаден с помощта на компресорна технология през 1842 г. от лекар на име Джон Горри.

Първият електрически климатик е изобретен от Уилис Хавиланд Кариер през 1902 г. Той е бил известен и като “Бащата” на модерното климатизиране.

Изобретението му е предназначено да подобри производствения процес на печатница. Чрез контролиране на температурата и влажността на помещението, процесите стават по-ефективни, тъй като размерът на хартията и подравняването на мастилото са постоянни величини.

Той създава компанията Carrier Air Conditioning в Америка, за да отговори на търсенето на по-висока производителност на работното място. Днес Carrier Corporation е най-големият производител на климатици  в света за централна климатизация.

Откриването на фреонa през 1928 г. от Томас Мидгли младши, който е по-безопасен хладилен агент за хората в сравнение с токсичните и запалими газове, като амоняк, пропан и метил хлорид, налага изобретяването на климатични системи за жилищни, промишлени и търговски приложения.

За съжаление използването на CFC и HCFC хладилни агенти причинява изтъняване на озоновия слой в нашата атмосфера, което позволява на вредните лъчи да проникнат  на Земята. Разработени са по-нови, щадящи озоновия слой,  хладилни агенти за заместване на хладилни агенти като R-11, R-12 и R-22.  Това са агенти като R-410a, който се използва в по-новите климатични системи.

Историята на климатика и хладилната техника:

1820 г. За първи път е направен изкуствен лед, като експеримент.

1824 г. Майкъл Фарадей открива принципите за абсорбционния тип на охлаждане.

1834 г. Джейкъб Перкинс изобретява първата машина за производство на изкуствен лед, която довежда до нашите съвременни системи за компресия.

1902 г. Уилис Хавиланд Кариер изобретява първия климатик за контрол на температурата и влажността на печатарска компания, като отбелязва първите усилия, предприети за контрол на температурата на производствени и домашни нужди. Това стартира историята на климатизацията.

1906 г. Стюърд У. Крамер  започва да използва термина “Климатик” , който по-късно е приет и от Кариер.

1913 г. В Чикаго се провежда първото международно изложение за охлаждане.

1928 г. Откриването на фреона като  хладилен агент от Томас Мидгли Младши

1930 г. Белият дом е климатизиран.

1946 г. Търсенето на климатици за помещения започва да се увеличава с над 30 000 бройки, произведени през тази година.

Продажбата на стайни климатици през 1953 г. надхвърля 1 милион бройки. Това е друг ключов момент в историята на климатика.

1953 г. Сформират се Асоциацията на производителите на хладилна техника и Асоциацията на климатичните и хладилни машини.

1957 г. Първият ротационен компресор е разработен, което прави климатичните устройства по-малки и по-ефективни в сравнение с възвратно-постъпателния тип.

1977 г. Разработено е  оборудване за термопомпи, което позволява цикъл на охлаждане и отопление с помощта на една и съща машина, която може да се използва за охлаждане през лятото и отопление през зимата.

1987 г. В Монреал, Канада, е подписан Монреалски протокол за защита на озоновия слой на Земята. Протоколът установява международно сътрудничество за премахване на озоноразрушаващите вещества, включително хлорофлуоровъглеводородните (CFC) хладилни агенти, използвани в ОВК оборудване.

1990 г.  Микропроцесорни системи за управление се използват във всички области на хладилната и климатичната инсталации, поради лесно достъпната полупроводникова технология.

1992 г. Програмата за алтернативно охлаждане на R-22 (AREP) започва да намира алтернативни хладилни агенти на R-502 и R-22.

1995 г. Производството на хлорофлуоровъглерод (CFC) в САЩ приключва на 31 декември.

1997 г. Подписан е протокола от Киото за защита на климата на Земята, чрез намаляване на парниковите газове, които причиняват климатични промени.

1998 г. Унитарните климатици и термопомпи поставят рекорд за продажба от над 6 милиона броя.

2007 г. Държавният съвет издава протокол за ограничаване на температурата на климатизацията в обществените сгради до 26 ° C (78 ° F)  лятото и 20 ° C (68 ° F)  през зимата. Продажбата на климатични устройства с ниска ефективност също е забранена.

Сподели за нас чрез: